Domowe KFC część 1 – Stripsy

Nigdy nie byłam wielbicielką jedzenia na mieście, a po tym jak kilka ładnych lat temu strułam się longerem, KFC omijałam szerokim łukiem. Wolałam nie ryzykować żołądkowych rewolucji. Udało mi się dzięki temu przegapić kilka ciekawych dań. Dopiero Diabeł przekonał mnie, że wtedy miałam pecha, a KFC to fajny pomysł na szybkie zapełnienie pustego brzuszka.

Diabeł uwielbia Stripsy, więc jako partnerka idealna 😉 podjęłam się zrobienia ich w domu. Ponoć wyszło mi rewelacyjnie… dla mnie smakowały jak te z KFC, ale Diabeł stwierdził, że są lepsze. Dlatego pomyślałam, że podzielę się z Wami przepisem.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • mleko
  • jajko
  • mąka
  • płatki kukurydziane
  • curry
  • papryka
  • olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pierś kroimy na niewielkie kawałki i lekko rozbijamy. W talerzu, najlepiej głębokim, mieszamy jajko, trochę mleka, przyprawy (według uznania – jak ktoś lubi ostre, niech nie żałuje papryki) i mąkę tak, żeby wyszło nam dość gęste, lepkie ciasto. Proporcje zależą od ilości kurczaka. Płatki kukurydziane kruszymy dość drobno i wysypujemy na oddzielnym talerzu. Następnie maczamy kurczaka w cieście i obtaczamy w płatkach. Smażymy na głębokim bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu aż do zarumienienia się z obu stron. I stripsy gotowe.

KFC STRIPSY KURCZAK KFC STRIPSY CIASTO KFC STRIPSY PANIERKA KFC STRIPSY W PANIERCE KFC STRIPSY SMAZENIE KFC STRIPSY

Smacznego.

A gdyby ktoś mnie szukał, to jestem tutaj.

}