Jak zrobić sushi?

Zbierałam się z tekstem o sushi już od jakiegoś czasu, ale kiedy kolega z kryzysowo.pl przesłał mi link do poniższej oferty, stwierdziłam, że nadszedł już czas. Fascynuje mnie fakt powstawania takich „wynalazków” równie bardzo jak osoby, które to kupują. Chociaż gdybym sama nigdy nie robiła sushi, opis mógłby mnie skusić 😉

Tu niestety nie przeczytacie, jak szybko zrobić sushi, bo tak się nie da, ale na pewno jak zrobić takie, które będzie smaczne. No to do dzieła…

Składniki:

Jeśli zabierasz się do sushi, możesz pójść na łatwiznę i kupić gotowy zestaw. Często są w promocji. Wtedy sprawdzasz z moją listą czego brakuje i wrzucasz do koszyka.

  • ryż do sushi (ja kupuje firmy blue dragon, inne testowałam i nie byłam zadowolona),
  • algi (tu już pasuje mi większość i zazwyczaj wybieram te, które najbardziej się opłacają),
  • sos do ryżu,
  • sos sojowy (mi pasuje taki z niską zawartością soli),
  • imbir,
  • wasabi,
  • mata do zawijania,
  • pałeczki.

Zazwyczaj wszystko powyższe w marketach stoi na jednym regale.

  • serek philadelphia,
  • łosoś (surowy lub wędzony, ale na zimno)
  • tuńczyk,
  • paluszki krabowe (surimi),
  • ogórek zielony,
  • avocado,
  • sałata (taka karbowana wygląda najładniej, ale można wziąć każdą).

Reszta już według prywatnych gustów, bo do sushi można w zasadzie włożyć wszystko np. paprykę, szczypior czy pora. Ja co jakiś czas swoje urozmaicam, chociaż i tak najbardziej lubię jeden zestaw składników.

sushi_skladniki
Kiedy już mamy wszystkie składniki zaczynamy od przygotowania ryżu. Wsypujemy do garnka i dokładnie płuczemy, a na koniec zalewamy wodą. Odpowiednie proporcje to 1,2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Doprowadzamy do wrzenia mieszając co jakiś czas, żeby nam nie przywarło. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i zostawiamy na ok. 10 minut. Nadal co jakiś czas mieszamy i w razie potrzeby dolewamy wody, żeby ryż dobrze napęczniał. Potem wyłączamy i pod przykryciem zostawiamy na 15-20 minut, żeby ryż „doszedł” 🙂

W między czasie, żeby się nie przyglądać gotującemu i dochodzącemu ryżowi, możemy zacząć przygotowywać inne składniki. Kroimy wszystkie produkty (ogórek, łosoś, tuńczyk, avocado) w paski, troszkę cieńsze niż paluszki krabowe. Sałatę możemy porwać w nieco szersze paski.

sushi_skladniki2
Gdy ryż już dojdzie, dodajemy do niego sosu do ryżu w proporcjach 3 łyżki na 1 szklankę ryżu. Ja dodaję również odrobinę sosu sojowego (ok. 1 łyżki na całą paczkę ryżu).

Jak ryż przestygnie, przystępujemy do zawijania. Rozkładamy matę, kładziemy listek alg i rozprowadzamy palcami cienką warstwę ryżu.


Warto postawić sobie obok miseczkę z wodą do moczenia rąk, wtedy ryż będzie przyklejał się tylko do alg. Po rozprowadzeniu ryżu w zależności od konkretnego zestawu składników możemy nałożyć trochę serka philadelphia, położyć łososia i ogórka jak na zdjęciu…

…a potem wszystko razem zawinąć.

Następne rulony wypełniamy według własnej fantazji mniejszą lub większą ilością składników. Tak gotowe rulony kroimy dobrze zaostrzonym nożem na kawałki. Na koniec możemy posypać sezamem.

Odwrócone sushi możemy robić analogicznie, tylko po rozprowadzeniu ryżu, odwracamy algi ciemną stroną do góry (najlepiej na posypaną sezamem powierzchnie, żeby się ryż nie przykleił do blatu) i składniki nakładamy na algi, a następnie zwijamy.

Sos sojowy, imbir i wasabi podajemy już jako dodatki do sushi.

Smacznego!

Ja się urlopuje, ale i tak znajdziecie mnie tutaj.

}