Najprostszy przepis na przepyszne ciasto z owocami

Ostatnio zaniedbałam trochę dział kulinaria. Jestem mocno zabiegana. Jedzenie jeszcze jakoś daję radę przygotować, ale zapominam poświęcić czas na zrobienie fotek w trakcie i nawet dziś piękna sałatka została przygotowana tylko na użytek własny. Obiecuję się jednak trochę poprawić i dziś uraczyć Was niesamowicie prostym przepisem na przepyszne ciasto ze śliwkami. Jest tak łatwe do zrobienia, że nawet ktoś o zerowych umiejętnościach kulinarnych powinien sobie z nim poradzić. Natomiast Ci nielubiący śliwek mogą wziąć inne owoce. Ja ze względu na porę roku oraz moje prywatne uwielbienie wybrałam śliwki. Kiedyś eksperymentowałam jeszcze z porzeczkami i też wyszło genialnie, więc z czystym sumieniem polecam.

Składniki
2 szklanki mąki
pół kostki margaryny (ostatnio wzięłam masło, bo nie znalazłam żadnej margaryny w kostce, nawet kasi nie było)
szklanka cukru
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki lub inne owoce (np. porzeczki)

Przygotowanie

Do niedużego garnka należy włożyć margarynę i ją roztopić. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia, wbić jajka i powoli wsypując mąkę (żeby się grudki nie robiły) starannie wymieszać łyżką, aż do uzyskania ładnej jednolitej konsystencji.

Gdy już mamy przygotowaną masę, bierzemy blachę lub tortownicę, smarujemy tłuszczem (masło, margaryna, olej, oliwa czy to, co akurat tłustego mamy pod ręką) i zasypujemy dokładnie cienką warstwą bułki tartej (nadmiaru się oczywiście pozbywamy). Następnie wylewamy ciasto i na wierzchu układamy owoce.

Ciasto należy piec w temperaturze 180-190oC, aż się zrumieni (co mu zazwyczaj zajmuje od 10 do 15 minut).

I gotowe! Można jeszcze ciasto posypać cukrem pudrem, jak ostygnie.

Smacznego!

Podobał Ci się ten tekst? Udostępnij go znajomym!
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
}