Pyszna Domowa Szarlotka

Diabeł przyniósł mi jabłka. Były dobre, choć trochę kwaśne. Jednak ze względu na to, że były również dość duże, zamiast męczyć się z nimi przez pół dnia, zdecydowałam przerobić je na coś słodkiego. Oczywiście padło na szarlotkę. Swoich sił w kuchni próbuję często, ale do ciast raczej się nie zabieram, bo nie jadamy zbyt wielu słodyczy poza czekoladą. Nie mniej przygoda z szarlotką była bardzo udana, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem.

Składniki:
ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g zimnego masła roślinnego lub margaryny
  • 4 jajka

mus

  • 2 kg jabłek
  • około 12 łyżeczek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5-10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki lub ścieramy na tarce. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon i przez jakiś czas dusimy w garnku. Dodajemy rodzynki.

szarlotka-jablka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Całość siekamy nożem.

szarlotka-skladniki

Dodajemy jedno całe jajko i 3 żółtka. Ciasto zagniatamy szybko i dzielimy na dwie części. Jeśli chcemy zrobić górną warstwę na kształt kruszonki, to jedna z części może być zdecydowanie mniejsza od drugiej (np. 1/3). Następnie zawijamy ciasto w folię i na godzinę chowamy do lodówki.

szarlotka-ciasto

Rozgrzewamy piekarnik do 175°C. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Dobrze sprawdza się włożenie ciasta między papier do pieczenia. Potem wkładamy do formy – może być okrągła jak moja, może być kwadratowa lub prostokątna. Jaką macie, z taką szalejcie. Nowej kupować nie trzeba. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. W tym czasie białka z 3 jajek ubijamy na pianę, aż będzie sztywna. W trakcie dodajemy stopniowo resztę cukru. Wyjmujemy ciasto, nakładamy jabłka i na nie kładziemy pianę.

szarlotka-pianka

Tą mniejszą część ciasta ścieramy na tarce.

szarlotka-kruszonka

Wstawiamy do piekarnika i zostawiamy na godzinę. Osobiście proponuję, co jakiś czas tam zaglądać, żeby sprawdzić czy równo się rumieni.

szarlotka-upieczona

Po upieczeniu można posypać ją cukrem pudrem lub podać z lodami.

Smacznego.

P.s. ja miałam mniej jabłek niż 2 kg, dlatego warstwa musu jest taka cienka.

Podobał Ci się ten tekst? Udostępnij go znajomym!
Share on Facebook13Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someone
  • ja dużo bardziej od pieczenia ciast lubię gotować, zwłaszcza, że teraz w mieszkaniu studenckim mam tragiczny gazowy piekarnik, który w zasadzie do niewielu rzeczy poza odgrzewaniem mrożonej pizzy się nadaje. ale już sobie zamówiłam u babci hiszpańskie pączki na następny przyjazd. <3

  • Też wolę gotować, ale czasem coś mnie najdzie i takie są skutki jak wyżej 🙂 No i nie mam już babci do wykorzystania, więc muszę sobie radzić sama :-/

  • Bożena

    Tak jak pięknie wygląda, tak pewnie pysznie smakuje. Zazdroszczę temu, kto to jadł 🙂

  • Następnym razem zapraszam na degustację 🙂

}