Muffiny bananowe z owocami – zdrowe i BEZ CUKRU
Ostatnio wkręcam się mocno w robienie domowych i zdrowych posiłków. Eksperymentuję również z przepisami na słodycze, bo w sklepach nie ma zbyt dużo alternatyw. Można kupić wersje bezglutenowe, ale już takich bez cukru nie udało mi się znaleźć. Poprzednio był tort urodzinowy dla córki, a teraz padło na muffiny bananowe.
Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu idealnego, ale oczywiście nie znalazłam nic, co pokrywałoby się z produktami, które miałam w domu. Brakowało mi jajek, bananów lub odpowiedniego rodzaju mąki. Postanowiłam zatem zmiksować kilka w jedno i tak powstał mój przepis na muffiny bananowe z owocami.
Przepis na muffiny:
Przygotuj:
- Garnuszek do roztopienia masła;
- Miskę,
- Widelec do rozgniatania bananów,
- Łyżka do mieszania i nakładania masy;
- Foremki do muffinek ok. 14-16 sztuk.
Składniki na muffiny (ok. 16 porcji):
Wartości odżywcze w 1 porcji:
144 kcal, białko – 3,4 g, tłuszcze 7 g, węglowodany – 16,7 g.
- 100g masła;
- 280 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 230 g (szklanka) mleka (krowiego lub roślinnego)
- 2 banany bardzo dojrzałe;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki sody;
- 1 łyżeczka kakao lub karobu (ja dałam czubatą);
- 1-2 łyżeczki zmielonych migdałów (opcjonalnie);
- garść borówek, malin, truskawek lub porzeczek.
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnuszku. Najlepiej zrobić to na początku, żeby zdążyło troszkę ostygnąć. Następnie obierz banany i rozgnieć je widelcem. Przesiej mąkę, mieszając ją z proszkiem i sodą. Ja wsypywałam bezpośrednio do miski z bananami, bo nie lubię mieć zbyt dużo naczyń do sprzątania. Potem dodaj jajko, masło i mleko. Całość wymieszaj łyżką dodając kakao/karob.
Przełóż masę do foremek muffinkowych (u mnie silikonowe, kupione w Pepco) do mniej więcej 3/4 wysokości. Owoce możesz włożyć w środek masy i/lub położyć na wierzchu. Mi osobiście bardziej pasują tylko w środku, bo te z góry lubią się przypalić. Testowałam borówki, maliny i truskawki. Najładniej na wierzchu wyszły jakimś cudem maliny, bo pozostałe owoce troszkę się przypaliły.
Muffiny piecz 20 minut w 200˚C z termoobiegiem.
Daj znać czy Ci wyszło i czy smakowały. Ja bardzo lubię bananowy posmak zdrowych słodkości i lepiej się czuję ze świadomością, że dodałam więcej prawdziwych owoców. Oczywiście możesz zamienić banany na inne słodziwo – miód, syrop z agawy lub syrop klonowy. Tylko nie podam proporcji, bo jeszcze nie próbowałam tego robić.
👉🏻 Możesz też wypróbować przepis na dwukolorowe muffinki bez cukru z herbatą matcha
Przy okazji zapraszam też do polubienia moich profili na facebooku, twitterze lub instagramie.