
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
W ramach prezentu gwiazdkowego od mojego braciszka i jego żony dostałam książkę kucharską Pascal kontra Okrasa. Będzie to pretekstem do odkurzenia kategorii kulinaria, która jest zdecydowanie za mało rozbudowana i przydadzą jej się nowe teksty. Ponieważ mam problem ze stosowaniem się do cudzych nakazów, przepisy z książki będą przeze mnie modyfikowane.
Dziś Chica kontra Pascal i zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą.
Składniki:
- 300 g makaronu (najlepiej kokardki)
- 1 jajko
- 100 g szynki (lub innej wędliny jaką lubimy)
- 200 g śmietany 30%
- 125 g sera mozzarella (wygodniejsze są małe kulki)
- 40 g żółtego sera
- 175 g małych pomidorów (np. cherry)
- 1 opakowanie warzyw (u mnie brokuły, kalafior, marchewka i ogórek)
- przyprawy (bazylia, oregano, sól)
W oryginalnym przepisie jest cebula, boczek parzony, brokuł, ser grana padano, sól i pieprz. My z Diabłem za cebulą nie przepadamy, więc się jej pozbyłam. Boczek wymieniłam na szynkę, a ponieważ miałam w lodówce opakowanie warzyw z nutą serową do gotowania na parze, postanowiłam je wykorzystać.
Piekarnik należy rozgrzać do 180°C przy termoobiegu. Można go włączyć wcześniej, żeby nie zapomnieć podczas przygotowań.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tak samo warzywa, jeśli wybierzemy surowe. Moja mieszanka nie wymagała gotowania, a jedynie rozmrożenia. Szynkę kroimy i obsmażamy bez tłuszczu.
Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka, dodajemy przypraw i dokładnie mieszamy.
Pomidorki kroimy w ćwiartki, a ser mozzarella w kostkę lub małe kulki również w ćwiartki.
Makaron po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Następnie zalewamy śmietaną, wrzucamy szynkę, warzywa i mozzarellę. Wszystko mieszamy i posypujemy żółtym serem.
Wkładamy do piekarnika na 10 minut w 180°C (termoobieg), a potem na 5-10 w 200°C (grill).
Gotowe!
Smacznego.