Muffiny bananowe z owocami – zdrowe i BEZ CUKRU

Ostatnio wkręcam się mocno w robienie domowych i zdrowych posiłków. Eksperymentuję również z przepisami na słodycze, bo w sklepach nie ma zbyt dużo alternatyw. Można kupić wersje bezglutenowe, ale już takich bez cukru nie udało mi się znaleźć. Poprzednio był tort urodzinowy dla córki, a teraz padło na muffiny bananowe.

Przeszukałam internet w poszukiwaniu przepisu idealnego, ale oczywiście nie znalazłam nic, co pokrywałoby się z produktami, które miałam w domu. Brakowało mi jajek, bananów lub odpowiedniego rodzaju mąki. Postanowiłam zatem zmiksować kilka w jedno i tak powstał mój przepis na muffiny bananowe z owocami.

Przepis na muffiny:

Przygotuj:

  • Garnuszek do roztopienia masła;
  • Miskę,
  • Widelec do rozgniatania bananów,
  • Łyżka do mieszania i nakładania masy;
  • Foremki do muffinek ok. 14-16 sztuk.

Składniki na muffiny (ok. 16 porcji):

Wartości odżywcze w 1 porcji:
144 kcal, białko – 3,4 g, tłuszcze 7 g, węglowodany – 16,7 g.

  • 100g masła;
  • 280 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 230 g (szklanka) mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 2 banany bardzo dojrzałe;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki sody;
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu (ja dałam czubatą);
  • 1-2 łyżeczki zmielonych migdałów (opcjonalnie);
  • garść borówek, malin, truskawek lub porzeczek.

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnuszku. Najlepiej zrobić to na początku, żeby zdążyło troszkę ostygnąć. Następnie obierz banany i rozgnieć je widelcem. Przesiej mąkę, mieszając ją z proszkiem i sodą. Ja wsypywałam bezpośrednio do miski z bananami, bo nie lubię mieć zbyt dużo naczyń do sprzątania. Potem dodaj jajko, masło i mleko. Całość wymieszaj łyżką dodając kakao/karob.

Muffiny bananowe Millenka
Mój najwspanialszy pomocnik na świecie

Przełóż masę do foremek muffinkowych (u mnie silikonowe, kupione w Pepco) do mniej więcej 3/4 wysokości. Owoce możesz włożyć w środek masy i/lub położyć na wierzchu. Mi osobiście bardziej pasują tylko w środku, bo te z góry lubią się przypalić. Testowałam borówki, maliny i truskawki. Najładniej na wierzchu wyszły jakimś cudem maliny, bo pozostałe owoce troszkę się przypaliły.

Muffiny bananowe surowe

Muffiny piecz 20 minut w 200˚C z termoobiegiem.

Muffiny bananowe
Muffiny bananowe

Daj znać czy Ci wyszło i czy smakowały. Ja bardzo lubię bananowy posmak zdrowych słodkości i lepiej się czuję ze świadomością, że dodałam więcej prawdziwych owoców. Oczywiście możesz zamienić banany na inne słodziwo – miód, syrop z agawy lub syrop klonowy. Tylko nie podam proporcji, bo jeszcze nie próbowałam tego robić.

👉🏻 Możesz też wypróbować przepis na dwukolorowe muffinki bez cukru z herbatą matcha

Przy okazji zapraszam też do polubienia moich profili na facebookutwitterze lub instagramie.