Błyskawiczne bezglutenowe gofry bananowe

Dziś postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem na bezglutenowe gofry bananowe. Idealnie sprawdzą się dla całej rodziny. U mnie wszyscy się nimi zajadamy, a najbardziej smakują mojej 3 letniej córce.

Nie mam absolutnie nic do glutenu. Można by rzec, że go wręcz uwielbiam. W każdej możliwej postaci – na słodko i na ostro. Lubię zarówno puszyste kajzerki, pizzę na grubym cieście, pączuszki i naleśniczki. Gofry oczywiście też. Prawie wszystko smakuje mi lepiej ze starym dobrym glutenem. W dodatku moda na jego wykluczanie wydaje mi się w wielu przypadkach przesadzona. Nie mniej jednak słucham też rad mądrzejszych od siebie. Znaczy np. specjalistów od żywienia. No i oni sugerują, żeby jednak postawić na jak największą różnorodność.

Testuję więc nowe rozwiązania. Pozbywam się cukru z diety. Zmieniam mąki na różne. Dodaję inne dodatki. Staram się eksperymentować ze starymi i sprawdzonymi przepisami. W zasadzie bardziej ze względu na córkę, której chcę pokazać jak najwięcej różnych smaków. Nauczyć ją, że zdrowe jedzenie jest też smaczne. Po sobie widzę, że ciężko jest mi zmienić nawyki. Gofry, na które przepis zamierzam Ci podać, mi na początku podeszły średnio. Córka natomiast była zachwycona i zajadała się nimi zdecydowanie chętniej niż takimi z białej mąki ze zwykłym cukrem.

PRZEPIS NA BEZGLUTENOWE GOFRY

Składniki na ciasto (ok. 8 sztuk):

Wartości odżywcze w 1 porcji:
183 kcal, białko – 5 g, tłuszcze – 8 g, węglowodany – 23,9 g.

  • 2 jajka
  • 2 bardzo dojrzałe średnie banany
  • 170 g mąki bezglutenowej (ok. 1 szklanka) – może być jaglana, ryżowa lub miks różnych
  • 70 g mleka (ok. 1/4 szklanki)
  • 40 g oleju rzepakowego (3-4 łyżki)
  • odrobina oleju do posmarowania gofrownicy.

Dodatki:

  • truskawki
  • maliny
  • borówki
  • banany
  • dżem 100% lub domowej roboty.

Przygotowanie:

Najlepiej zacząć od włączenia gofrownicy. Im lepiej rozgrzana, tym lepsze wyjdą nasze gofry. Potem przechodzimy do oddzielenia białek od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę. Wtedy nie potrzebny będzie proszek do pieczenia.

ubita piana z białek

Pozostałe składniki można wrzucić do jednego naczynia i zblendować na gładką masę.

składniki na gofry w mikserze
blendowanie składników

Następnie przekładamy pianę i całość spokojnie mieszamy.

Nie przejmuj się, jeśli nie posiadasz blendera, miksera ani żadnego tego typu urządzenia. Możesz banany rozgnieść po prostu widelcem. Tylko wtedy muszą być one wyjątkowo dojrzałe. Potem dodajesz resztę i całość mieszasz łyżką.

Wykonanie:

Tu już według uznania i możliwości gofrownicy. Ja mam stary dobry toster z wymiennymi płytkami, więc mieszczą mi się w nim tylko dwie sztuki. Mogłabym zrobić duże gofry. Córka jednak prosi o małe. Takie tyci tyci specjalnie dla niej. Dlatego wylewam trzy małe łyżeczki masy albo dwie stołowe łyżki. Zapiekać należy również według instrukcji własnego urządzenia, bo wszystko zależy od jego mocy. U mnie wystarcza ok. 5 minut.

bezglutenowe gofry bananowe z owocami

Tak jak pisałam wcześniej – mi za pierwszym razem te gofry nie podeszły. Zbyt dobrze pamiętałam smak wakacyjnej wersji znad morza. Przyzwyczajenie do glutenu robi swoje. Córka jednak była zachwycona i od razu wciągnęła trzy sztuki. Najlepszą robotę oczywiście odwalają dodatki. Bezglutenowe gofry doskonale smakują ze świeżymi truskawkami, borówkami, bananem czy nawet zwykłym dżemem.

Bezglutenowe gofry bananowe, kawa

A Ty jakie gofry lubisz najbardziej? Team gluten czy może bardziej wersja bezglutenowa? Daj znać w komentarzu czy wyszły. No i oczywiście czy Ci smakowały.

Przy okazji zapraszam też do polubienia moich profili na facebookutwitterze lub instagramie.